Víte,kdo byl Hubert Herold?

Hubert Herold, bývalý starosta našeho města, který jako jediný z českých starostů Uherského Brodu do r. 1945 byl rodilý Broďan. Byl nejdéle sloužícím politikem na radnici a to ve funkci náměstka a posléze starosty, až do vzniku naší republiky. Byl Čech (politicky původně za moravské staročechy), prosazoval zájmy města, i když vystupoval (jako ostatně i jiní tohoto období) promonarchisticky.

Znáte jednoho z nejvýznamnějších křesťanských politiků našeho města?

V březnu uplynulo 95 let od úmrtí Huberta Herolda, posledního rakousko-uherského starosty Uherského Brodu, který byl jeden z nejdéle působících politiků na radnici Uherského Brodu, ať jako náměstek 7 let (místostarosta) od roku 1894-1905, tak jako starosta 14 let od r. 1905-1919.

Dle historických pramenů byl kožešník a měšťan Hubert Herold zvolen za Katolicko-národní stranu. Jako čelní představitel města, za významné podpory obchodníků, řemeslníků, rolníků a také podpory židovské obchodní vrstvy, pomáhal spravovat naše město nepřetržitě 25 let.

I přes menší či větší politické boje v období jeho působení na radnici, významně pomohl rozvoji našeho města, provedl ho jako starosta celým obdobím 1. světové války, za to obdržel od císaře Karla I. Zlatý záslužný kříž. V období vzniku nového Československého státu
v r. 1918 přivítal na náměstí novou republiku a dále úzce spolupracoval ve městě s nově ustanoveným Národním výborem, kde zastupoval křesťanské strany.

V  období působení Huberta Herolda ve vedení města se podařilo realizovat několik významných projektů v rámci Uherského Brodu: výstavba nové školní budovy na Mariánském náměstí v roce 1909, zřízení první městské elektrárny na Slovácku v roce 1913, zahájení regulace toku Olšavy, vznikají nové spolky např. spolek Orel v r. 1909 apod. Některé naplánované záměry, jako stavba městské kanalizace a vodovodu nebo městské muzeum v dnešním husitském kostele, se bohužel přes schválené subvence neuskutečnily, z důvodu vypuknutí první světové války v roce 1914.

Hubert Herold zemřel 1. března 1921. V hodnocení působení Huberta Herolda, jako člověka umírněného a politika konzervativního, je výstižný zápis v dobovém tisku „…obětavý v práci, osobně skromný, v jednání s občany vždy laskavý….“.

Nezazaslouží si stejnou úctu, jako všichni významní lidé našeho města, po kterých jsou například pojmenované ulice?

Martin Papp

Příspěvek byl publikován v rubrice Publicistika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Víte,kdo byl Hubert Herold?

  1. LucieN napsal:

    Moje prababička byla sestrou pana Herolda a je mi ctí mít mezi předky takto významnou osobnost. Určitě by si zasloužil, aby po něm byla pojmenována nějaká ulice, či jiná stavba. Škoda, že nové lávky jsou už pojmenovány (“úžasnými ” názvy jako Všezvěd a Všudybud). Mohla to být klidně Heroldova lávka…

Napsat komentář