Firma pro volný čas.

Představování malých brodských firem, podnikatelů jsme před časem opustili. Tímto článkem se k tématu vracím.
Přiznám se hned, že firmu Ing.Dušan Kočař v Brodě jsem ještě donedávna neznal a mohl jsem bez toho žít.
Náhoda či osud tomu chtěly, abych začal chalupařit na Lopeníku. Ne všechno odhadnete správně, ne všechno se dá zvládnout sekerou, rýčem a pilkou. Každý znalec problematiky to potvrdí a doplní shovívavým úsměvem.
Když se Vám podaří, za pomocí přátel, manželky a dalších příbuzných vyčistit louku od náletových dřevin, zjistíte, ke svému zděšení, že nelze hrabat, sekat tráva, aniž byste nenarazil na zbytky stromů – pařezy. Bylo jich neuvěřitelné číslo, něco přes třista. Začal jsem shánět informace, rady, jak v konečném čase, tedy asi rok, se pařezů zbavit. Objevil jsem stroj, zvaný fréza na pařezy. A tady to začalo. Kde pořídit frézu, která by nebyla příliš drahá, nejlépe jen jako příslušenství základní pohonné jednotky.
Nebudu zdržovat podrobnostmi, dostal jsem tip na ing. Kočaře, který by údajně něco mohl mít.
 Nenápadná firma v rodinném domku mě přivítala tabulkou ZVOŇTE, JSME V DÍLNĚ.
Učinil jsem žádané.
 Přišel otevřít štíhlý, jemně prošedivělý muž. Nad mojí otázkou se zamyslel. Něco chvíli hledal a za chvíli začal listovat v katalogu s červeným nápisem VARI HONDA.
 Při listování sešitem se zjistilo, že firma VARI HONDA nabízí ve svém programu, jako příslušenství – frézu na pařezy. Jako příslušenství. To znamená, že musíte mít pohonnou jednotku HONDA, k tomu převodovku a k ní pak přidáte  příslušenství, třeba frézu na pařezy. To všechno jsem se dozvěděl od muže, kterého další mladý muž právě přicházející oslovil tati. Byl to druhý z majitelů firmy – ing.Dušan KOČAŘ.
Dohodli jsme se, že poptají zboží u výrobce a sejdeme se během týdne. Ukázalo se, že fréza už byla vypuštěna z výrobního programu, takže nelze objednat. Co teď. Zklamání se střídalo se zoufalstvím. A v tomto okamžiku se ukázalo, čím duo ing. Kočař + ing. Kočař oslovují zákazníky, proč přicházejí další a další.
Když uviděli můj zničený obličej signalizující brzké zhroucení, nabídli mi možnost sestavení frézy z dílů, které se pokusí sehnat po dalších prodejcích. To se i stalo. Přicházel jeden díl za druhým a já začal pravidelně navštěvovat obchod spojený s dílnou firmy Ing.Dušan Kočař, tedy otce a syna Kočařovy. Postupně jsem se dovídal historii firmy, její začátky, problémy úspěchy. Ing. Kočař starší se vyučil automechanikem, absolvoval střední průmyslovou školu strojnickou a ve zralém věku i vysokou školu strojní. Celou šíři svého vzdělání mohl plně uplatnit až po roce 1989, kdy založil firmu na prodej a opravy malé zahrádkářské techniky. Prodejců sekaček, vyžínačů, kypřičů, provzdušňovačů a další techniky je spousta. Avšak zdaleka ne každý se o svého zákazníka, kterému prodá stroj, dovede i postarat i v případě, že technika zlobí, zkrátka je třeba ji opravit. A to je tajemství úspěchu této firmy. Spojení prodeje se servisem. Servisem prodaných strojů, dnes i servisem zařízení koupených třeba v BAUMAXU nebo OBI. Firmu navštěvují stálí zákazníci, ale i noví, kteří slyšeli od známých, že by jim ing. Kočař mohl pomoct. Spravit motor, sehnat těsnění, nebo jen, tedy JEN poradit. Vizitkou ing. Kočaře je odbornost, manuální zručnost a ochota k zákazníkovi.
 Podmínky podnikání má skromné.
Jak jsem se zmínil, rodinný dům v řadové výstavbě nedovoluje expanzi, zejména pro sklad. Na druhé straně, díky těmto podmínkám, působí firma lidsky přívětivě. Časem se dozvídáme, jakou krizí firma prošla, když ing. Kočař těžce onemocněl. Jeho syn, kterého jsem v úvodu letmo představil, vystudoval stavitelství. Měl své povolání.
 V těžké chvíli otce neopustil a převzal firmu od otce.
Po jeho návratu zůstali ve firmě oba dva. Syn Dušan se s firmou tak sžil, že dosáhl ocenění NEJLEPŠÍ PRODEJCE VARI HONDA v České republice.
 Ve firmě se věnuje převážně obchodu, zatímco otec nestačí opravovat, zejména v sezónu, náhony, převody, písty, nože, zkrátka vše, co tahle zahrádkářská technika vyžaduje.
Po fréze na pařezy, která mimochodem se plně osvědčila, jsem navštívil firmu mnohokrát. Nezůstalo jen u frézy, přibyly drtičky větví, sněhová fréza, sekačka na trávu, drobné nástroje. Avšak vždycky, ať už to byl prodej nebo opravy, přístup syna a otce byl vždy profesionální.
 Myslím, že dělají svým přístupem čest nejen firmě, ale celému městu.

 J.Kment

Příspěvek byl publikován v rubrice Publicistika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář