Milan Bouda

Do konce června probíhá v minigalerii artGALERIEinfo umístěné v Městském informačním centru výstava výtvarných prací Milana Boudy. Slovo autora na vernisáži:

„Zajistit výstavu v termínu do dopoledne příštího dne je požadavek pro dva chlapíky ze seriálu A je to! Koho oslovit, koho přemluvit? Tak jsem to vzal na sebe s tím, že výstava bude mít název Z nouze ctnost. Protože jsem bloudil po archivu tak mně napadl přilehlejší název Z archivu.

   Zaměřil jsem se na doposud nevystavované plakáty a ilustrace z období minulého století. Na výstavě Jsou  prezentovány plakáty od roku 1967, kdy jsme s Petrem Rosenfeldem nastoupili, do již založeného Klubu mladých – Cavern Club. Nešlo tehdy volně tisknout plakáty, blány na cyklostyl byly přísně sledovány a evidovány, a tak se kreslilo na pauzovací papír a tisklo se většinou na slováckých strojírnách jako technický výkres. Často se tyto výtvory pak vybarvovaly.  Jsou zde tedy ukázány plakáty na koncerty, beat festivaly, Beat Cap i na 1. českomoravský folk festival. Ukázka klubových lejster, občasník KLEC nebo Cavern expres a různé návrhy. Na významné akce jsem maloval billboard, tehdy se tomu říkalo poutač. Štěstí je, že se žádný nezachoval, protože rozměr 1,5 x 4 m by se do galerie stejně nevešel.

   Po násilném normalizačním ukončení CC jsem spolupracoval se skupinou Sekáči, kde jsem dělal plakáty pro večery při svíčkách, které se pořádaly v sokolovně a později na večery v jejich zkušebně s názvem KOHOSEK.

   V další etapě jsem dělal plakáty na společenské večery a plesy pro rodičovské sdružení, pěvecký sbor Dvořák, zbrojovku apod.

   A to už se ocitáme v roce 1985, kdy jsem vydal a ilustroval sbírku povídek Šimka a Grossmanna. Knížka vyšla své pomocí, když nalezené povídky byly už přepisovány na psacím stroji na tiskařské blány.  Velká část ilustrací je na výstavě prezentována.

   V roce 1997 jsem napsal a ilustroval propagační brožuru pro rekreační středisko, a ta již byla vydána profesionálně na tiskařském stroji a s reprodukcemi ilustrací.

   To je jen hrubý nástin toho, co na výstavě je možno z výseku mé tvorby v uplynulém století vidět. Tvořil jsem ještě další díla, která nejsou publikované.“

Milan Bouda

Příspěvek byl publikován v rubrice Zprávy se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář