Pocta armádnímu generálu Vojtěchu Borisi Lužovi

V těchto dnech si připomínáme 80. výročí zastřelení generála Vojtěcha borise Luži v obci Hřiště u Přibyslavi. Bylo to 2.10.1944. generál Luža byl bratrem starosty Bohuslava Luži, který zahynul v koncetračním táboře na konci války. S odstupem času vystupuje do popředí význam osobnosti generála Luži, o čemž svědčí i slavností akt v Žižkových kasárnách v Olomouci. Při slavnostní akci, které se zúčastnila s proslovem paní profesorka Miroslava Poláková a a praprasynovec generála a předseda Nadace bratří Lužů pan ing.Michal Bábíček, Byla odhalena pamětní deska s obrazem generála Luži a velitelství armády sídlící v kasárnách nese název Velitelství pozemních sil armády České republiky armádního generála Vojtěcha Borise Luži.

https://www.facebook.com/story.php/?story_fbid=843301401309253&id=100068882033591

Rovněž v obci Hřiště u Přibyslavi si slavnostním aktem za přítomnosti i zástupců Uherského Brodu, připomněli 80 let starou tragickou událost. Paní M.Poláková zasvěceným a fundovaným projevem přiblížila okolnosti smrti generála Luži. Přitomen byl i ing.Michal Bábíček.

Pro občany Uherského Brodu je velmi důležitá skutečnost, že díky vyjednávacímu umu generála Luži, byla ve městě v roce 1936 postavena továrna na výrobu zbraní Česká Zbrojovka…. J.K.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zprávy se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář