Potomek brodských židů pátral po svých předcích

Krátce po brodské pouti navštívil naše město Yair Kamm. Jeho kroky vedly na židovský hřbitov, kde hledal hrob své praprababičky Rosi Brunn.
Yair se narodil v USA a žije v izraelském Tel Avivu. Jméno Kamm a rodina z otcovy strany pochází z polských Katowic, z matčiny strany má kořeny v Uherském Brodě.Yairův pradědeček Leopold Brunn byl z Uherského Brodu deportován do Dachau. Pobyt ve vyhlazovacím táboře přežil. Po válce se usadil ve Vídni a poté v USA, kde zemřel.„V Brodě jsem mu pomáhal hledat hrob maminky tohoto pradědečka – Rosi Brunn, který jsme ale bohužel nenašli. Paní totiž zemřela v roce 1900 a pohřbena byla ještě na původním starém židovském hřbitově. Za šest let po její smrti vznikl nový (současný) židovský hřbitov a její hrob pravděpodobně nepřežil likvidaci starého hřbitova Němci,” objasnil Pavel Vrága, který příležitostně provází návštěvy po židovském hřbitově.Yair Kamm cestuje po celém světě a pátrá po svých předcích. Jeho rodokmen sahá až do sedmnáctého století a mezi jeho předky patří fyzik Albert Einstein (prastrýc ze čtvrtého kolena).Yair si prohlédl nejen židovský hřbitov, ale prošel i celé město a litoval, že nepřijel o týden dřív, kdy by stihl zažít i neopakovatelnou atmosféru naší pouti.
Příspěvek byl publikován v rubrice Historické trasy města. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Potomek brodských židů pátral po svých předcích

  1. Dotaz. napsal:

    Dobrý den,

    můj rod taky pochází z Uherského Brodu a taky jsem židovského původu. Poslední záznam který se mi podařilo objevit je z roku 1656 . Jedná se o příjmení FRIDRICH.

    Kdyby někdo měl více informací byl bych mu vděčný.

    S pozdravem

    V.Fridrich

Napsat komentář