Gastrofestival aneb ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu. – George Bernard Shaw
Ano, je to výstižné přirovnání, a proto se uplynulou sobotu již pátým rokem za městskými hradbami uskutečnil oblíbený Gastro Brod Festival.
Pravda, ráno bylo zpočátku pošmourné, ale k desáté se definitivně vyčasilo a sluníčko začalo ukazovat svými paprsky přívětivou tvář.
Do bílého šatu oděné slivoně napodél přilehlé silnice dávaly na vědomí, že se roztoužené přírodě každým dnem otevírá více a více brána.
Gastro festival mívá tradiční kulisu s programem, který zajištuje město spolu s dalšími pořadateli, nejinak tomu bylo i letos.
Prostor za městskými hradbami byl již v proběhu dopoledne zcela zaplněn stánky s přečetnými dobrotami, takže se mnohým návštěvníkům sbíhaly sliny již po vstupu do areálu.
Nabídka laskomin na pultech byla tradičně velmi pestrá. Co stánek, to „pastva pro oči“ spojená v jednom z nich s líbeznou vůní rožnícího se masa.
Zraku i chuťovým pohárkům na jazycích bylo slibováno mnoho, a věřte, nezůstalo jen u slibů, neboť si zákazníci začali neprodleně vybírat to nejlepší z celé plejády nabízených chuťovek.
Ústa návštěvníků si chtivě „přicházela na své“ konzumací běžných i originálních pokrmů, ať už trdelníků, bublinkových wafflí, kozí zmrzliny či známých frgálů.
Postupně se dostalo i na speciality z egyptské, kanadské nebo italské kuchyně, ale ani ty domácího původu nechtěly „zůstat na ocet“.
Dlouhá fronta čekatelů na pochoutky stála například u španělské „kuchyně“ s paellou, tedy tradičního španělského pokrmu, připraveného z rýže, zeleniny, masa a mořských plodů.
Stejně tak byl evidentní zájem o churros, což je pečivo podobné koblihám, rozšířené na Pyrenejském poloostrově a v Latinské Americe.
Připravuje se z prosáté pšeničné mouky, vody, olivového nebo slunečnicového oleje, cukru a soli, které se zpracovávají na odpalované těsto.
A ta nabídka sýrů včetně nesolených nebo celé řady produktů zdravé výživy v jiných lokalitách, no radost pohledět.
Novinkou na festivalu byla účast firmy GULE food truck, která přišla s nabídkou tvarohových koblížků. Ne každý ale ví, že GULE v překladu znamená Gastronomie Umožňující Lidem Existovat.
Jedná se o sociální podnik zaměstnávající lidi se znevýhodněním, takže je třeba ocenit tento nadmíru chvályhodný altruistický čin.
Neskrývaný byl zájem i o voňavou pečeni, i když se někdo možná musel „obrátit s dotazem“ na svou peněženku.
Pokud její odpověď vyzněla příznivě, mohl si dotyčný posléze začít olizovat prsty.
Zcela originální pak byla na miskách vyložená nabídka ochucených pražených červíků, což údajně měly být larvy potemníka moučného.
Opodál se zase lidskému zraku vystavovala obnažená žabí stehýnka, ale „žabožroutů“ asi tolik nebylo, kteří se nechali zlákat touto exotickou krmí.
Totéž se patrně týkalo i pozvánky na pštrosí maso, bylo by ale stejně zajímavé zjistit, kolika lidem zachutnalo.
Jiný gurmán možná zase dostal zálusk na kanadské, tyrolské nebo italským speciality, anebo se spokojil „jen“ s hamburgery.
Kdo měl chuť na staročeskou kuchyni a chtěl odolat přemíře kalorií, vzal zavděk pučálkou staročeské kuchyně, prezentovanou místním rytířským klubem.
Bez pivního moku by taková slavnost přirozeně nemohla být, a tak se personál píp poptávkou „nestačil otáčet“.
K mání byl ovšem i bohatý výběr káv, domácích limonád a řady dalších nealko nápojů.
Návštěvníky festivalu, ostatně jak jinak, čekal i bohatý doprovodný program, s kuchařskou show se obecenstvu dvakrát představil Jiří Král, hudební zábavu pro změnu obstarali Honza Grebík, Vladimír Walda Nerušil a skupiny Nohow a Scarlet Rose.
Děti byly k radosti rodičů zaujaty rozmanitými hrami či divadelním představením o Hloupé žábě, rovněž skauti měli svými činnostmi návštěvníkům co prezentovat.
Obdivovatelé starých aut zase mohla zaujmout food truck Kávia, který ve staré malované Avii nabízel kávu a domácí koláč
Gastrofestival však nebyl jenom gurmánským zážitkem, ale také vítanou příležitostí k setkávání přátel a známých, takže člověk nevěděl co dřív, jestli se zakousnout do koupeného, anebo se dělit s protějšky o zážitky posledních dnů a hodin.
Pro všechny zúčastněné byla akce vítanou změnou, lidé se mohli po delší době odreagovat od starostí všedního dne a událostí současného neklidného světa.
Kéž by bylo takových slavností více.