Zápis z listopadové schůzky Patriotů(16.11.2023)

Zápis ze schůzky Patriotů dne 16.11.2023

Místo konání: kavárna Kaunic

Přítomni:Thomayerová;Bábíček;Součková;Bartošíková;Nováková;Novák;Mlčková;Blahůšek; Kostelka;Josefík;Kment;Šiftař;Horenská;Varaďa;Kudelová;Zámečníková;Opletalová

Omluveni: Bouda;Rosenfeld;Bistrá;Hrdinová

  1. Zahájení:-J.Kment
  2. 2.Ing.Blahůšek pokračoval ve svém historickém traktátu-Číslování domů v Uherském Brodě v průběhu času. Tentokrát udělal ještě odbočku k dvěma významným událostem historie: 1.pozemková reforma z roku 1919,kdy bylo rozhodnuto odejmout půdu šlechtě a církvi a dát ji těm, kteří na ní skutečně pracují. Reforma se protáhla až do roku 1936.                                                                                                                                 Druhá pozemková reforma proběhla po 2.světové válce v roce 1945-1948. Týkala se především půdy vlastněné církví o rozměru menším než 150ha.To byla hranice, na kterou se nedosáhlo 1.pozemkovou reformou z roku 1919.
  3. Ing.Josefík seznámil přítomné s význačnými osobnostmi města, kteří žijí mezi námi a zároveň jsou nositeli pozoruhodných sportovních výkonů:                                                           Tomáš Rožnovský-šéfprogramátor firmy KREDIT ve Slavkově. Bydlí v ulici Prosná na Ružákově a je pětinásobný mistr republiky v 3D lukostřelbě.                                              Lukáš Jasenský je horolezec, který napodruhé zdolal zrádnou himalájskou MAKALU.Je to jedna z nejobtížnějších osmitisícovek. Napoprvé ji Lukáš nezdolal, ztratil tehdy 8 kg váhy. Tentokrát se mu životní výkon zdařil.                                                                                Petr Lekeš  ultramaratonec.                                                                                                           Petra Lekeše můžete potkat třeba při své procházce. Téměř každý den trénuje v okolí Uherského Brodu a začíná se intenzivně připravovat na mistrovství světa konané v příštím roce v Maďarsku.                                                                                                             Jeho výkon? Neuvěřitelných 639 kilometrů, čím se posunul mezi desítku elitních ultraběžců v Česku. Výrazně tak pomohl národnímu týmu ke stříbrné medaili.                                 
  4. J.Kment poblahopřál za všechny Patrioty paní Haně Součkové k posmrtnému ocenění jejího otce dr.M.Součka. Ocenění převzala v Praze druhá dcera dr.M.Součka paní M.Janalíková v rámci akce Ceny příběhů bezpráví. Dr.M.Souček byl v padesátých letech vězněn za „tzv.protistátní činnost.“ Patrioti znovu předali písemnou podobu žádosti o vybudování důstojného památníku občanů, kteří byli v padesátých letech perzekuováni a vězněni. Žádost obsahuje i jmenný seznamcca 60 občanů postižených tehdejším režimem.                                                                                                                                  
  5. Ing.Josefík uvedl svůj příspěvek, korespondenci s rozhlasem ve Zlíně. V rámci vysílaného pořadu rozhovory s občany, kteří se dožili vysokého věku ale jsou stále aktivní, navrhl oslovit našeho Patriota pana Fr.Varaďu. Návrh byl přijat a pan Varaďa hodinu vyprávěl s redaktorkou své zážitky ze života. Asi desetiminutový rozhovor bude vysílán na rádiu Zlín.
  6. Ing.Kment povyprávěl ve zkratce průběh poslední letošní vlastivědné vycházky po okolí Uherského Brodu. Vlakem do Bojkovic ,pak pěšky po cyklostezce zpět až do Šumic a vlakem do Uhertského Brodu. Vycházky se bohužel zúčastnili jen 3 lidé včetně pana Varadi. A jezevčík J.Kmenta.Počasí skvělé,průvodce ještě lepší. Škoda malé účasti!
  7. Ing.Kment připomněl středeční akci v čsl.kostele dne 15.11.2023. Odhalení nové sádrové sochy J.A.Komenského od sochaře.M.Hudečka. Celou akci zorganizovala Patriotka a zároveň starostka města paní M.Poláková. Plný kostel lidí všch věkových skupin,výborná atmosféra a organizace. Socha je umístěna v pravé lodi kostela. Akce zúčastnila celá řada Patriotů, což bylo kvitováno s uznáním přítomných na schůzce.
  8. Diskuse:-V.Kostelka navrhl,aby lavička s erbem V.Kounice byla přemístěna pod pamětní desku připomínající úmrtí hraběte. Dále navrhl, aby při případné úpravě Panské zahrady byl na zdi oddělující klášter od zahrady vyobrazen zámeček Pepčín neboť Panský dům zahrada,pamětní deska, zámeček Pepčín je spojen s osobností hraběte Václava Kounice.
  9. Zapsal:Ing.Jan Kment dne 18.11.2023
Příspěvek byl publikován v rubrice Zápisy ze schůzí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář